Ríbezle biele (Ribes rubrum), ríbezle červené (Ribes rubrum) a ríbezle čierne (Ribes nigrum) patria medzi najviac pestované druhy drobného ovocia. Vďaka jednoduchému pestovaniu a bohatej úrode sú veľmi obľúbené aj u menej skúsených záhradkárov. Plody ríbezlí sú stredne veľké, podľa odrody majú bielu, červenú alebo čiernu farbu. Dužina všetkých odrôd je veľmi šťavnatá, sladko-kyslá. Plody sú ideálne na priamu konzumáciu, ale dajú sa ďalej spracovať napríklad na výrobu džemov a zaváranín. Sú obľúbené najmä pre vysoký obsah vitamínu C, takže sú ideálne na podporu imunity. Ríbezľa je samoopelivá, pre lepšiu úrodu však odporúčame kúpu aspoň dvoch a viacerých rastliniek rovnakej alebo inej odrody ríbezle.
Ríbezle patria medzi najtradičnejšie ovocné rastliny pestované v záhradách po celej Európe. Ich pôvod siaha do mierneho pásma severnej pologule a v našich podmienkach sa pestujú už celé generácie. Obľúbené sú pre svoju spoľahlivú úrodnosť, jednoduché pestovanie a všestranné využitie plodov. Ríbezle rodia pravidelne aj v chladnejších oblastiach, dobre znášajú mráz a pri správnej starostlivosti dokážu plodiť mnoho rokov. Okrem úžitku majú aj dekoratívnu hodnotu – na jar kvitnú, v lete prinášajú strapce plodov a na jeseň pôsobia prirodzene v záhradnej výsadbe.
Plody ríbezlí majú široké využitie v kuchyni:
Výber správneho stanoviska - ríbezle obľubujú slnečné až polotienisté miesto, ideálne chránené pred silným vetrom.
Pôda - najlepšie sa im darí v priepustnej, humóznej a mierne vlhkej pôde.
Polievanie a vlhkosť - po výsadbe vyžadujú pravidelnú zálievku, neskôr si vystačia aj s prirodzenými zrážkami.
Hnojenie - na jar postačí kompost alebo hnojivo určené pre ovocné kry.
Rez a tvarovanie - pravidelný rez zabezpečí presvetlenie kra a podporí bohatšie plodenie.
Ríbezle sa hodia do úžitkových aj zmiešaných záhrad, ovocných sadov a menších výsadieb. Stromčekové formy pôsobia dekoratívne pri chodníkoch alebo na terasách v nádobách.